top of page

נדודי שינה בגיל השלישי

נדודי שינה בגיל הזהב

נדודי שינה בגיל השלישי

מעל למחצית מבני 65 ומעלה סובלים מנדודי שינה הפוגעת באיכות חייהם. כמה שעות צריך לישון בכל גיל? איך ניתן לשפר את איכות השינה בגיל מבוגר בעזרת רפואה סינית? 

נדודי שינה בקשישים

הגיל והשינה

תקופת הינקות

כשהיינו תינוקות, ישנה אקסיומה ברפואה סינית הגורסת כי האיברים הפנימיים טרם הבשילו, וכי הדם והאנרגיה אינם שופעים. לכן, ולדים ישנים רוב שעות היום, ומתעוררים אך לזמן קצר כדי לאכול. האיברים הלא בשלים אינם מיצרים די אנרגיה ודם כדי לשמור את האנרגיה של התינוק בחלק העליון והחיצוני של הגוף (מה שיוצר עירנות) למשך זמן ארוך.

ילדות

בילדות, האיברים הפנימיים מבשילים, משמע הם יעילים יותר בהפקת אנרגיה ודם מהמזון והאוויר.

מבוגרים צעירים

עד גיל 35

כשאנו מבוגרים צעירים, אם:

  • המבנה המולד שלנו תקין,

  • ואנו אוכלים תזונה בריאה ומאוזנת,

  • ואיננו מכלים את כוחותינו בעבודה עד כלות -

אזי אנו מייצרים יותר שפע אנרגיה ודם בכל יום מאשר אנו צורכים. בזכות כך, אנו מזינים את התמציות המאוחסנות באיברי הגוף הפנימיים.

כשאנו צעירים, אנו עשויים לעבוד יותר מדי בכל יום, לעשות לילות לבנים, ולמרות זאת, להיות רעננים וחיוניים ביום שאחריו, מבלי פחד וחשש. היכולת הזאת, נובעת מכך שבגיל זה, יכולת האיברים לייצר דם ואנרגיה נמצאת בשיאה.

אחרי גיל 35

בספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב, אשר נכתב לפני מעל 2000 שנים ונחשב ל"תנ"ך" של הרפואה הסינית נכתב כי מערכת העיכול מתחילה להיחלש סביב גיל 35. בשל כך, מע' העיכול אינה מייצרת די דם, הדם אינו מספיק דיו כדי להזין- וללחלח- את העור, וקמטים בפנים מתחילים לצוץ. זו גם הסיבה מדוע אחרי גיל 35 אנו זקוקים ליותר שינה, ועייפים ביתר קלות. אנו מסתכלים על אחינו ואחיותינו הקטנים, בשנות ה-20 לחייהם ותוהים לעצמנו "איך הם עושים את זה? מאיפה הכוחות?" הם עושים זאת מכיוון שמע' העיכול שלבם מייצרים שפע דם ואנרגיה בכל יום. מכל מקום, אחרי גיל 35, איננו מייצרים ודם ואנרגיה באותה כמות, וחלה ירידה בתמציות הגוף.

מבוגרים (גיל 65 ואילך)

תהליך ההזדקנות לפי הרפואה הסינית, קשור בהדיקות גם לאיזון היין והיאנג (YIN & YANG) בגוף. למעשה, אחרי גיל מסוים, התמציות הייניות מתמעטות (שמקררות ומזינות בנוזלים), ונוצר עודף יחסי של יאנג (שמחמם ומייבש) בגוף. זהו ההסבר לתופעות גיל המעבר בנשים, ולתופעות נוספות של תהליך ההזדקנות, למשל:

  • קמטים בעור

  • שיער מאפיר, נשירה

  • נשירת שיניים

  • דלדול עצם (אוסתיאופורוזיס)

  • גלי חום, הזעה לילית, יובש בגרון, צמא - המתגברים בערב

  • התעוררויות מתוך שינה (שינה לא רציפה).

 

שינה במבוגרים

תחילה, הירידה בייצור הדם והאנרגיה עקב ההזדקנות גורמים לנו להיות עייפים ביתר קלות, ולעודד אותנו ללכת לישון מוקדם יותר, ולישון זמן ארוך יותר. אך מאוחר יותר קורה דבר הפוך, וזמן חביון השינה (זמן ההירדמות) מתארך, השינה יותר מקוטעת, ואיכותה פוחתת. מבנה השינה כולה משתנה עם הגיל. ירידה זו באיכות השינה מתבטאת בהתארכות בשלבי השינה השטחיים הראשונים, ובהתקצרות בשלב השינה העמוקה. כל התסמינים ניתנים להסבר לפי התיאוריה של הרפואה הסינית לגבי תהליך ההזדקנות:

עיקרון בסיסי הוא זה בתיאוריית היין והיאנג, כי הם מבקרים- ושולטים- זה בזה. היין צריך לעגן את היאנג למטה ופנימה בזמן השינה, פן ינסוק למעלה והחוצה ונתעורר. אך כשהיין חלש, אזי היאנג עולה מעלה והחוצה. תנועה זו למעלה החוצה אינה רצויה בלילה, כשברצוננו לישון. למה דומה הדבר? לכדור פורח שזרקו ממנו את כל שקי החול, שאמורים להכביד את הכדור ארצה, אך הכדור ממשיך להמריא השמיימה. זה מסביר מדוע נדודי שינה הופכים שכיחים יותר ככל שמתבגרים.

חלקכם עלולים לטעות במחשבה, כי מאחר ותהליך כילוי היין הוא חלק בלתי נפרד מההזדקנות, וכי נדודי שינה הם בגדר גזרת גורל. מכל מקום, כפי שנראה בהמשך, הרפואה הסינית מציעה שיטות יעילות כדי לעודד את הגוף לייצר יותר דם ואנרגיה, ולהזין יין, ומכאן שהם מאטים את תהליך ההזדקנות באופן ממשי.

כמה זמן צריך לישון?

זה לא רק כמה (זמן) אנחנו ישנים, כי אם גם איך (איכות) אנחנו ישנים? מסופר, כי ליאונרדו דה וינצ'י נהג לישון רק 20 דקות בכל 4 שעות.  על כל מקרה, זמן השינה האופטימלי הוא משתנה משמעותי רק אם השינה מתקיימת בשעות הנכונות של היממה, לפי המקצב הביולוגי הפנימי של הגוף. אם רוב שעות השינה של האדם חלות בזמן הלא הנכון של היממה, תהא זו שינה לא מועילה יחסית. הצורך בשינה משתנה עם הגיל ובהתאם למצב הגופני. תינוק ולד ישן 18 שעות ביממה, וחצי מזמן זה בשנת חלום. כמות זו יורדת בהדרגה, ובגיל 5 הילד כבר ישן 12 שעות, מהן רק שעתיים בשנת חלום. יש לזכור, כי מאחר ואצל קשישים קיימת חולשת אנרגיה ודם, הם באופן טבעי נזקקים לישון פחות מצעירים.

זמן שינה תקין, אם כן, תלוי בגיל:​

  • עד ½ שנה - 16 שעות

  • ½ שנה עד שנתיים - 13 שעות

  • 2-12 שנים - 10-12 שעות

  • גיל ההתבגרות - 9-10 שעות

  • מבוגר צעיר - 7-8 שעות

  • מבוגר זקן -  7-8 שעות

  • אישה הרה - 8 שעות

אין זה נדיר לראות נשים וגברים מעל גיל 60, אשר נוטלים קוקטייל של תרופות: יתר לחץ-דם, סכרת, כולסטרול, שומנים בדם, קצב לב לא-סדיר, כאב כרוני, קרישי דם, הגדלה שפירה של הערמונית ועוד... אלו הן כולן בעיות אשר ניתן ועדיף למנוע אותן בעזרת אורח חיים בריא, אך ניתן גם לטפל בהן בעזרת רפואה סינית ושיאצו במידה יעילה מאד.

השימוש הכרוני בתרופות הללו, מביא עימו תופעות-לוואי בלתי-נמנעות,  וביניהן בין היתר גם פגיעה בכמות- ובאיכות- השינה.

תרופות העלולות לגרום נדודי שינה:

  • סטטינים

  • חוסמי אלפא

  • חוסמי בטא

  • אנטי היסטמינים

  • סטרואידים

  • נוגדי דיכאון (SSRI's)

  • ועוד...

התמכרות- וגמילה- מגלולות שינה

פיתוח תלות, עמידות וסבילות לכדורי שינה 

אם תשאלו כל מי שנוטל כדורי שינה באופן קבוע, או את עצמכם, תווכחו לדעת שהגוף מפתח עמידות לכדורים אלו, מה שדורש להגדיל את המינון. פיתוח עמידות לתרופה, פירושה שהגוף תלוי בה! תלות זו תאלץ אתכם, בין אם תירצו ובין אם לאו, להגדיל את המינון, ולהדרדר במורד מעגלי בלתי-פוסק של הגדלת המינונים.

יוצרות שינה שטחית

השינה שגלולות שינה מספקות, היא שינה מלאכותית, שטחית ולא עמוקה. גלולות שינה, דוגמת בונדורמין, מאריכות את שלבי השינה הראשונים והשטחיים (שלבים N1, N2), ומקצרות את משך השינה העמוקה (שלב N3) ושנת החלום. בכך, גלולות השינה יוצרות שינה שטחית אשר אינה מטיבה עם הגוף, ומונעת את שלב השינה העמוקה ושנת החלום, שהם השלבים החשובים ביותר לבריאות הגוף והמוח, מבחינה פיסיולוגית. על כן, האדם קם בבוקר עייף ומותש, כאילו לא ישן מספיק.

תסמיני גמילה

נראה שגם אם כבר התמכרתם לשימוש בכדורי שינה, והשינה שלכם אינה איכותית, החלק הקשה באמת עוד לפניכם, מכיוון שהגמילה מכדורי שינה קשה, ודורשת סבלנות והתמדה בתהליך. אך מוטב מאוחר מאשר לעולם לא, ויפה שעה אחת קודם. ככל סם אשר גורם התמכרות, גלולות שינה מייצרות תסמיני גמילה הנקראים 'ריבאונד', שמתבטא בחוסר יכולת מוחלטת להירדם!

 

בהתחשב ב-3 עובדות אלה, ובאופן המטעה שבו גלולות שינה נקראות 'תרופות', מעניין לחשוב האם גלולות שינה "מרפאות" בעיות שינה, או דווקא מחמירות בעיות שינה, כפי שניתן להיווכח מאנשים שנוטלים אותן: גלולות שינה הן בחזקת צעד 1 קדימה, ו-2 צעדים אחורה. מאחר והן כופות על הגוף שינה בטווח הקצר, אך מנגד פוגעות במנגנון ההירדמות הטבעי של הגוף בטווח הארוך, ומפתחות תלות.

 

יוצא מכך, שהאדם שהחליט להיגמל מגלולות שינה, נמצא במקום רע יותר מהמקום בו היה כשהחל ליטול אותן.

בעיות נלוות סביב השינה

בעיות לדוגמה הנלוות לבעיות שינה, ושניתן לרפא בעזרת הרפואה הסינית:

כדור השינה הטבעי

התחליף הטבעי לכדורי שינה, אלו הם פורמולות צמחי המרפא הסיניים. קיימות כמה פורמולות שכאלה, למבוגרים הסובלים מבעיות שינה:

להלן כמה דומאות

  • Tian Wang Bu Xin Dan - מסייעת לשינה לא רציפה עם התעוררויות מתוך שינה, תחושות חום והזעה בחזה, יובש בגרון וצמא לילי.

  • Zhi Bai Di Huang Wan - מסייעת לשינה שטחית ולא איכותית, עם תחושות חום המתגברות לקראת הערב/לילה, הזעה לילית בחזה ובכפות הידיים והרגליים ולגלי חום בגיל המעבר.

  • Suo Quan Wan - מסייעת להפסקת שתן לילי.

  • Shao Yao Gan Cao Tang - מרפה שרירים, משככת כאב ומסייעת לכיווצי שרירים ברגליים בלילה או תסמונת הרגל העצבנית

טיפול בדיקור סיני

לדיקור סיני יכולות רבות וחשובות בתיקון מנגנון ההירדמות והשינה הטבעי של הגוף.

נק' כמו:

  • Yintang - אנו יודעים שבגיל מבוגר, יורדת כמות ההפרשה של הורמון השינה מלטונין בגוף. נק' זו, ממוקמת במרכז המצח, בין 2 העיניים, ונמצאת בדיוק ממול לבלוטת האיצטרובל במרכז המוח, אותה בלוטה המפרישה את הורמון השינה מלטונין. לכן, נק' זו יודעת להמריץ את ההפרשה הטבעית של מלטונין בגוף, ובכך לאפשר שינה טבעית ושקטה.

  • KID-6, U.B-62, U.B-1 - שלוש נק' אלו, הן שילוב מנצח לטיפול בהפרעות שינה על-רקע חוסר איזון בין יין ליאנג, ושיפור כמות השינה. למעשה, זהו השילוב הקרוב ביותר למה שמכונה "שעון ביולוגי פנימי", ומסוגל לכייל- ולכוון- את השעון הביולוגי במקרי יעפת (ג'ט לג), או במצבים בהם האדם מרגיש כי אינו מסוגל לעצום את העיניים.

  • PC-6, SP-4, KID-9 - כפי שראינו, השלישייה הקודמת טיפלה בכמות השינה. שלישייה זו, אם כן, משלימה אותה בכך שהיא משפרת את איכות השינה! נק' אלו יודעות להעמיק את השינה ולהאריך את שלב השינה העמוקה (שנת גלים איטיים, שנת דלתא).

  • נק' לפי אבחנה - מלבד הנק' שציינתי לעיל, קיימות נק' רבות נוספות הניתנות לשימוש בהתאם לצורך האישי של כל מטופל, ובכפוף לאבחנה הסינית הנערכת לאחר מילוי השאלון הרפואי ברפואה סינית.

רוצה להתייעץ איתי באופן אישי?

הגיל והשינה
כמה זמן לישון?
תופעות לוואי של תרופות
גמילה מכדורי שינה
בעיות נלוות
צמחי מרפא סיניים
דיקור סיני
bottom of page