נדודי שינה בנשים
נדודי שינה על-רקע הורמונלי

נשים חשופות יותר לסבול מאינסומניה. נדודי שינה בגיל המעבר, נדודי שינה בזמן הווסת, נדודי שינה בהריון או אחרי לידה, ונדודי שינה בהנקה. מזל שיש סיבה לכל דבר, ודרך לטפל, באופן טבעי.
נדודי שינה והרחם
על פניו, הכותרת הזו נשמעת משונה. מה הקשר בין הרחם לבין השינה? ובכן, בזכות הרחם, לנשים יש ווסת, הן יכולות להרות, ללדת ולהניק. תהליכים פיסיולוגים אלו כרוכים באיבוד דם דרך קבע, שינויים הורמונליים חדשות לבקרים, ואיבוד של תמציות יקרות ערך של הגוף. לפי הרפואה הסינית, זו הסיבה שנשים יותר מועדות לסבול מאינסומניה, לפחות בתקופות מסוימות, לעומת גברים.
איך נדע שנדודי השינה הם על רקע הורמונלי?
האבחנה קלה! כי בכל פעם שיש שינוי הורמונלי (כגון ווסת, הריון, לידה, הנקה, גיל המעבר), המטופלת סובלת מבעיה רגשית/נפשית, לרבות נדודי שינה, היפראקטיביות, עצבנות, מצב רוח מתנדנד ואף דיכאון...
נדודי שינה בזמן הווסת
ווסת זו הפרשת דם מדי חודש, ולפי תיאוריית ה-YIN & YANG, הדם הוא חלק מה-YIN בגופנו. רופא נשים סיני, Fu Qing-Zhu שמו, הפציר כי אין להסתכל על דם הווסת בנשים כעל דם רגיל כמו שאר הדם בגוף, מאחר והוא מכיל ביציות, שהן הביטוי הפיסי של תמצית ה-YIN של הגוף. כשהאישה צעירה, בריאה וחזקה, דמה שופע בכל חודש, ומופרש בווסת. מאחר וגופה חזק ובריא, הוא מייצר מספיק דם ואנרגיה חדשים ולא נגרמת אף בעיה. אך נשים מבוגרות או חלשות, עשויות לחוות נדודי שינה בכל חודש סביב הווסת, בשל איבוד דם ותמציות. אם האישה סובלת מחסר דם, ומעט הדם נשלח מטה לרחם לפני הווסת, עלול לקרות מצב שלא נשאר מספיק דם (YIN) כדי שישלוט באנרגיה (YANG). על כן, האנרגיה עולה מעלה והחוצה, וגורמת נדודי שינה וערות.
במצבים גבוליים, חסר הדם מופיע ברגע בו האישה מתחילה לאבד דם בווסת, והיא מועדת לסבול מנדודי שינה במהלך- או אחרי- המחזור, ועל כך נאמר שזהו "חסר דם יחסי".
טיפול:
-
צמחי מרפא - פורמולת צמחי מרפא סיניים לחיזוק דם ו-YIN
-
דיקור סיני - נק' דיקור לאיזון הורמונלי
נדודי שינה בהריון ואחרי לידה
נשים עשויות לפתח אינסומניה הן בהריון והן אחרי לידה. מנק' מבטה של הרפואה הסינית, גוף האם מעניק את התמציות שלו לעובר ולגידולו. לקראת סוף ההריון, כאשר העובר כבר גדול דיו, חלק מהנשים ניצלו כה הרבה מהדם והתמצית שלהן, כך שה-YIN שלהן כבר לא שולט ב-YANG.
במקרים אחרים, נשים מאבדות דם וזיעה רבים במהלך הלידה, או עם היפרדות השלייה, או בהפרשות אגינליות. מאחר וגם הזיעה עם נוזל והיא חלק מה-YIN בגופנו, נוצר חסר YIN אשר אינו שולט עוד ב-YANG.
נדודי שינה בהנקה
חלב אם מיוצר גם הוא מדם האם ומהתמציות שלה. נשים הנוטות לסבול מחסר דם, עלולות לחוש החמרה עקב ההנקה ולסבול מנדודי שינה עקב כך.
נדודי שינה בגיל המעבר
נשים מועדות לסבול מאינסומניה בעיקר בתקופת המנופאוזה (גיל המעבר). הפסקת הווסת מתרחשת מכיוון שהגוף, בחוכמתו הרבה, מזהה כי אינו יכול עוד לאבד דם בכל חודש באופן בריא, בין אם בגלל ווסת ובין אם בגלל הריון.
משנות ה-30 והלאה, רוב הנשים שמות לב כי הווסת נעשית חלשה יותר בהדרגה. זה מלווה בירידה ביצירת הדם, עקב היחלשות טבעית עם הגיל.
בשנות ה-40, האישה אינה מייצרת מספיק דם כדי להרשות ווסת חודשית. איבוד דם חודשי זה, גורם למעשה חוסר YIN בנשים רבות, וגם חוסר- או עודף- YANG. זו הסיבה מדוע נשים רבות סובלות מנדודי שינה בגיל המעבר.
טיפול בצמחי מרפא סיניים
קיימות מספר פורמולות צמחי מרפא סיניות, לנשים הסובלות מבעיות שינה על-רקע הורמונלי. הבחירה בפורמולה המתאימה, נעשית כמו תמיד לפי האבחנה במרפאה.
להלן כמה דוגמאות
Dan Zhi Xiao Yao San
מסדירה את הרגשות, למצב רוח מתנדנד, מקררת ומטפלת בגלי-חום, מאזנת הורמונלית בזכות האנג'ליקה הסינית, מזינה את הדם ושומרת על ה-Yin.
מומלץ לשלבה עם פורמולות נוספות המעודדות שינה, כגון:
-
Suan Zao Ren Tang - שילוב מומלץ מאד. מעודדת שינה ומקצרת את זמן ההירדמות (זמן חביון השינה), מרגיעה נפש, מקלה על עצבנות ומקררת חום.
-
Gan Mai Da Zao Tang - מטפלת בתחושות חרדה, פחד והיסטריה. לנשים הסובלות ממתח.
-
Dang Gui Shao Yao Tang - פורמולה מאוזנת מאד, מתאימה למצבי חום או קור, עודף או חוסר, YIN או Yang. ניטרלית מאד ולכן לא פוגעת, ועוזרת מאד לנשים!
בגיל המעבר יש ירידה ברמת האסטרוגן והפרוגסטרון, וניתן להוסיף צמחים המזינים אותם כגון:
-
Shan Yao (בטטת בר) - שונה מטיפול הורמונלי ברפואה המערבית, מכיוון שהיא צמח מאכל מתון ובטוח.
-
Wang Bu Liu Xing - מסייע לזרימת הדם וקשור לפרוגסטרון.
Zhi Bai Di Huang Wan
מטפלת בתסמיני גיל המעבר על-רקע חוסר YIN, כגון:
-
גלי חום המתגברים בשעות אחה"צ-ערב-לילה
-
התעוררויות מתוך שינה
-
יובש בפה, בעיקר בשעות הערב והלילה
-
צמא לילי, צמא ללגימות קטנות
-
הזעה לילית
-
שתן מועט וכהה
-
לשון אדומה ובלי חיפוי
Er Xian Tang
בשונה מהפורמולה הקודמת, פורמולה זו יודעת לחזק את 2 האספקטים של הגוף, YIN & YANG גם יחד. מקררת חום על-רקע חוסר YIN, וגם מחזקת YANG בו-זמנית.
מטפלת בתסמינים הנ"ל לרבות:
-
גלי-חום אך קור בכפות ידיים ורגליים
-
שתן רב ובהיר
-
רתיעה מקור
-
ווסת כבדה (דימום רב)
-
לשון חיוורת ונפוחה
טיפול בדיקור סיני
לפי הרפואה הסינית, המרידיאן שהכי קשור להורמונים הוא מרידיאן הטחול-לבלב.
מדוע זה כך?
-
אחד הסינדרומים הידועים ביותר ברפואה סינית הינו "הטחול אינו שולט בדם". איזה דם הוא זה, שהטחול-לבלב שולט בו? זהו דם הווסת.
-
הטחול-לבלב שולט בלחות בגוף. תחושת נפיחות בשדיים הגורמת אי-נוחות וכאב, כמו גם נפיחות פיסית ממשית, ונפיחות בבטן, כל אלה נובעים מחוסר איזון הורמונלי לפי הרפואה המערבית, וקשורים לטחול-לבלב ולהצטברות לחות לפי הרפואה הסינית.
מלבד הטחול-לבלב, מרידיאנים נוספים המטפלים בתסמינים של חוסר איזון הורמונלי הם מרידיאני הלב, כיס המרה והתלת-מחמם. 4 מרידיאנים אלו מאזנים זה את זה, ועובדים נפלא ביחד!
בחירת הנקודות
הטיפול לאיזון הורמונלי באמצעות דיקור סיני כולל 8 נק' סה"כ, 2 נק' בכל יד ורגל.
לשילוב הנקודות הנ"ל, מומלץ להוסיף קומבינציית נקודות נוספת, המיועדת לכל בעיית שינה:
-
Yin Tang
-
Shen Men
-
An Mian
3 נק' אלה ממוקמות באיזור הראש והפנים, מרגיעות נפש, מעודדת הפרשת הורמון השינה מלטונין ומשרות שינה.
כעת האסטרטגיה הטיפולית מוכנה!