מה זה צמחי מרפא סיניים?
צמחי מרפא סיניים כוללים מגוון של כ-250 צמחים הזמינים בישראל, וכוללים שורשים, קליפות, עלים, פרחים, פירות וזרעים של הצמחים.
לעיתים צמחי מרפא הם גם צמחי מאכל מוכרים, כמו שום או כורכום למשל. אך לרוב אין חפיפה.
איך נוטלים את צמחי המרפא?
עם הטכנולוגיה של ימינו, צמחי המרפא יכולים להגיע כמעט בכל צורה אפשרית:
-
תמיסה - תמצית אלכוהולית לעירבוב במים ולשתות.
-
אבקה - תמצית יבשה לעירבוב במים ולשתות.
-
טבליות או קפליות לבליעה.
-
RAW - צמחי מרפא שלמים לבישול או חליטה - ולשתות.
השורה התחתונה: תמיסה, אבקה וטבליות הן צורות הלקיחה הנפוצות ביותר.
מה ההבדל בין צמחי מרפא סיניים לנטורופתיה?
ישנם 3 הבדלים עיקריים בין צמחי מרפא סיניים לבין נטורופתיה (צמחי מרפא מערביים):
-
הבדל במקום הגידול
-
הבדל בידע התיאורטי
-
הבדל בגישה הטיפולית
הבדל במקום:
בכל מקום בעולם, התפתחה רפואת צמחי מרפא בהתאם לצמחים שגדלו בסביבה. מה שגדל אצל האינדיאנים בצפון אמריקה, זה לא בדיוק מה שגדל אצל הסינים במזרח אסיה.
רפואת הצמחים הסינית התפתחה לפני כ-3000 שנים בסין, לעומתה, הנטורופתיה התפתחה אלפי שנים מאוחר יותר באירופה ומכונה "צמחי מרפא מערביים".
הבדל בידע:
הבדל חשוב נוסף הוא, שכל תרבות הסתכלה על הצמח בעין אחרת - מה שהסינים הבינו על הצמחים, על דרך פעולתם ועל אופן השימוש בהם - הוא מתקדם פי מונים מההבנה של כל רפואת צמחי מרפא אחרת בעולם. ותאמינו לי - זה לא כי אני מטפל ברפואה סינית.
הבדל בגישה:
קרה לכם פעם שהלכתם לנטורופת ויצאתם עם רשימת קניות של תוספי תזונה וצמחי מרפא? או שקיבלתם לאימייל שלכם כתבה על צמח "כל יכול" שהבטיח לפתור לכם 30 בעיות בו-זמנית?
זה לא רפואה סינית - זאת רפואת טיפים.
הייחוד של הסינים הוא בכך שהם משתמשים בפורמולות צמחי מרפא ולא בצמחי מרפא בודדים - כל פורמולה מורכבת מ-8-12 צמחים בממוצע, והיא כוללת אסטרטגית פעולה שלמה, שנגזרת מתוך אבחנה מדויקת למטופל. קיים צמח שהוא הרעיון הראשי של הפורמולה, צמחים אחרים שעוזרים לו לבצע את תפקודו הראשי, וצמחים אחרים שמחפים על חסרונות של צמחים אחרים, למשל, אם יש צמח כבד לעיכול, אזי יש צמחים שיעודדו את העיכול כדי למנוע תופעות לוואי.
חשיבה נפלאה וחכמה זו היא פרי הבנתם של הסינים את הטבע וגוף-האדם.
מה ההבדל בין צמחי מרפא סיניים להומיאופתיה?
הומיאופתיה היא תחום "חדש" יחסית שהתפתח לפני 400 שנה לערך באירופה.
הומיאופתיה היא יותר רפואת "תדרים" או רפואה אנרגטית מאשר רפואת צמחים. בהומיאופתיה מבשלים צמח במים, ואחר-כך מדללים אותם 1000 או פי 10,000 פעמים ואף יותר, עד אשר לא נותר שום רכיב פעיל בתמיסה - אך מה שנותר זו האנרגיה של הצמח שבושל במים אלו. את המים האלו עם האנרגיה מתיזים על כדורי סוכר ונותנים לבליעה. כך שלמעשה מדובר בכדור סוכר עם מים שיש בהם אנרגיה של צמח.
ברפואת הצמחים הסינית לעומת זאת, נותנים את הצמח יחד עם השפעותיו האנרגטיות ועם הרכיבים הפעילים אשר נחקרים היום רבות ובעלי השפעה מוכרת על בריאותינו!
רכיבים פעילים אלה הם יתרון עצום וכדאי להשתמש גם בהם!
השורה התחתונה: ההומיאופתיה איננה קשורה לרפואה הסינית, היא התפתחה הרבה יותר מאוחר, ואינה מכילה צמחים כי אם "מים עם אנרגיה". לעומת זאת ברפואה הסינית משתמשים בצמחי מרפא חזקים באיכות גבוהה.
מה ההבדל בטיפול בנדודי שינה בין רפואה סינית לנטורופתיה?
הבדל במטרה:
בעוד שהמטרה של הנטורופתיה והרפואה המערבית היא להרדים ו/או להרגיע אותך, המטרה של הרפואה הסינית במרפאת "אלף לילה" היא להשיב לגופך את היכולת העצמאית להיכנס למצב של שינה, ללא שימוש בכדורי שינה או בצמחי מרפא לשינה באופן קבוע.
הבדל בגישה:
הנטורופתיה, בלי הבדל ניכר מהרפואה המערבית, מתרכזת במתן צמחים "היפנוטים" המשרים שינה, או צמחים מרגיעים. מבחינה זו, נראה כי אין הבדל בגישה בין הנטורופתיה לרפואה המערבית, שגם היא משתמשת בכדורי שינה בשילוב עם כדורים פסיכיאטריים להרגעה. אך הפלא-ופלא - מטופלים רבים מעידים כי אין זה מסייע בידם להירדם כפי שהיו רוצים.
הרפואה הסינית, לעומת זאת, יכולה להציע משהו שונה, כיוון שהיא מבינה כיצד מתרחש תהליך השינה - ולכן המטרה היא לא לכפות על המטופל להירדם - כי אם להשיב למטופל את היכולת העצמאית להיכנס למצב של שינה.
השורה התחתונה: הרפואה הסינית מטפלת גם בשורש (הסיבה) וגם בתסמינים, ומתמקדת בחיזוק הגוף על-מנת להשיב לו את היכולת הטבעית להירדם באופן עצמאי, בעוד שהנטורופתיה מטפלת בתסמינים בלבד- נדודי השינה, ורושמת בצמחים שמסייעים להירגע ולהירדם באופן נקודתי בלבד.
איך צמחי מרפא סיניים מטפלים בנדודי שינה?
הרפואה הסינית אינה מתרכזת בסימפטום שהוא "נדודי שינה" ומנסה לכפות על הגוף שינה באמצעות צמחים משרי-שינה, אלא מחפשת את הבעיה שבגינה הגוף אינו מצליח להירדם בכוחות עצמו ופותרת בעיה זו.
במאמר על נדודי שינה, הסברתי כיצד מתרחשת שינה באופן תקין לפי הרפואה הסינית, ומתוך ידע זה נגזר העיקרון הטיפולי הייחודי של הרפואה הסינית. לדוגמה:
לעיתים, קיים מצב של חוסר דם בגוף. בהתבסס על-כך שהדם (חומר) הוא המעגן את הנפש (אנרגיה), ניתן לומר שהנפש נותרת "הומלסית". במצב זה, נדודי שינה קורים כי אין מספיק דם שימשוך פנימה את הנפש בזמן השינה, והיא צפה החוצה והאדם מתעורר. במצב זה האדם חש אי-שקט מנטלי, תזזיתיות מנטלית, וקשיי הירדמות עקב חוסר של דם שלא מעגן את הנפש פנימה ויוצר שינה.
במצב זה הגישה הטיפולית תהיה חיזוק של דם באמצעות צמחים שמחזקים דם! ולאו דווקא צמחים היפנוטיים שמשרים שינה.
ההשפעה תהיה כמובן גם מרגיעה, כי הנפש מעוגנת היטב בדם, וגם תאפשר שינה פיסיולוגית אמיתית.
גאוני!
השורה התחתונה: צמחי המרפא מחזקים את הדם, משפרים את זרימת הדם לתוך הגוף בלילה, ומרגיעים נפש וכך מאפשרים שינה שקטה ועמוקה יותר.
אילו צמחי מרפא מטפלים בנדודי שינה?
מאחר והטיפול בנדודי שינה בכל מטופל הוא מותאם אישית, ייחודי ושונה, יש מגוון עצום של פורמולות לנדודי שינה. למעשה, קיימים עשרות צמחי מרפא ופורמולות אפשריות. כמו-כן, לרבים מהם אין שם בעברית אלא רק בלועזית.
עם זאת, קיימים כמה צמחי מרפא מוכרים הניתנים להשגה בבית, שבשל תכונותיהם המרגיעות ניתן להכין מהם חליטות ביתיות לטיפול בנדודי שינהכגון מליסה, קמומיל, לבנדר ולואיזה.
השורה התחתונה: הנה הכתבה שתעזור לכם: חליטות ביתיות לטיפול בנדודי שינה.
איך נבחרת פורמולת צמחי מרפא לטיפול בנדודי שינה?
תהליך הבחירה נעשה לפי כמה שיקולים, ובראש ובראשונה הוא מתבסס על אבחנה אישית לכל מטופל!
לאחר האבחנה בפגישה הראשונה, 2 השיקולים העיקריים הם:
-
הידע המסורתית אודות תכונותיהם ופעולותיהם של צמחי המרפא לשינה.
-
הידע המודרני והמחקרי שמתפתח ומתבסס
כמו-כן יש התחשבות בהעדפת המטופל לפורמולה בתמיסה, אבקה או כדורים.
השורה התחתונה: לפי אבחנה אישית ומדויקת המתבססת על תשאול, התבוננות בלשון והדופק.
הטעם של צמחי מרפא
המורה שלי לרפואה סינית אמרה לי משפט שנחקק בזכרוני, היא אמרה:
"This is not a candy, this is medicine" ("זה לא ממתק, זו תרופה").
ישנם צמחי מרפא מתוקים מאד כמו שוש קירח (ליקוריץ), חלקם מרים, אחרים חמוצים והשאר מלוחים או חריפים.
צמחי מרפא סיניים לשינה מתאפיינים בטעם חמוץ ומתוק בעיקר, אך לעיתים גם מר.
לרוב אין כל בעיה להתמודד עם הטעם של צמחי המרפא, כי זה בסך הכל שלוק.
שילוב צמחי מרפא ותרופות
השימוש בצמחי מרפא עשוי לעיתים להיות מנוגד לפעולה של תרופה מסוימת, ולעיתים דווקא להפך - להגביר את פעולתה.
עם זאת, התנגשויות בין צמחי מרפא לתרופות הן נדירות למדי, ולרוב אין עם זה כלל בעיה.
יש הוראות בטיחות לשימוש בצמחים ומינוני לקיחה, כך שגם אם את/ה נוטל/ת תרופות ללחץ דם, כולסטרול, טרשת עורקים או דילול דם ונוגדי-קרישה - ניתן לשלב אותם עם פורמולת צמחי מרפא לשינה.
השורה התחתונה: השימוש בצמחי מרפא הוא בטוח מאד, וברשות המטפל הידע הנכון לבחירת הפורמולה המתאימה והבטוחה עבורך.
כמה עולה הטיפול בצמחי מרפא?
בחנות צמחי המרפא שלנו מגוון פתרונות טבעיים ויעילים לבעיות שינה החל מ-65 ₪ וגם מעל לכך. את מוזמנים לסקור בעצמכם >>