טיפים לשינה טובה בבידוד: איך למנוע אינסומניה
אם אתם נמצאים בבידוד למשך תקופה ממושכת, אזי הכתבה הזאת בשבילכם. אם הסיבה לחסר השינה שלכם היא חוסר בזמן (כמו צוות רפואי) ולא חסר יכולת, אז...
הפרעות שינה זו בעיה שכיחה מאד בקרב תינוקות, ילדים בגיל בית ספר, ובני-נוער מתבגרים, וזה עשוי להיות ביטוי לאי איזון ברקע, או הגורם לאי איזון זה. כך או כך, הדיקור הסיני (אקופונקטורה) מבורך כדי לעזור להם לישון שנת לילה טובה ושקטה. זאת פשוט מתנה, הן בשביל הילד, והן בשביל המשפחה, גם בטווח הקצר, וגם בטווח הארוך.
ויש גם עצות לטיפול!
מטרות השינה בתינוקות וילדים
יש החושבים על השינה כעל זמן של חוסר פעילות, מה שרחוק מן האמת. השינה טומנת בחובה דווקא פעילות רבה. יתרה מכך, ישנם תהליכים פיסיולוגיים המתרחשים רק בזמן השינה. לדוגמה:
עיבוד ואיחסון של המידע שנקלט במשך היום
גדילת שרירים
בניית הורמונים
תיקון רקמות
למעשה, תינוקות וילדים לא יכולים לגדול בבריאות, אם אינם ישנים מספיק.
השלכות חוסר שינה בתינוקות וילדים
ילד עייף הוא ילד אומלל, שמאמלל גם את המשפחה והסביבה. ההורים יאבדו חיש-קל את סבלנותם, ולא יוכלו עוד לתת לילד את היחס לו הוא זקוק.
השפעה ניכרת את התפתחות המוח. מחקרים מראים כי חסר בשנת-חלום גורם לפגיעה בכישורים החברתיים ולבעיות חברתיות.
השינה משפיעה מאד על ההתפתחות הגופנית, פסיכולוגית (נפשית) וריגשית של הילד.
חסר שינה קשור למגוון רחב של בעיות גופניות וריגשיות-מנטליות כמו:
בעיות קשב וריכוז עם היפראקטיביות (ADHD)
השמנת יתר ועודף משקל
סכרת
דיכאון וחרדה
שינה = הפרדה (ספרציה)
כדי להסתכל על השינה בזווית ראייה רחבה, כדי שהתינוק יוכל לישון בכמות הנכונה, הם צריכים להיפרד מההורה או הבוגר האחראי עליהם. לכן צריך לשאול את עצמנו: מה מקשה עליהם להיפרד וללכת לישון?
שינה תקינה בתינוקות
כמה שעות תינוק צריך לישון?
ולד עד 3 חודשים - 14-17 שעות ביממה.
½ שנה - 14 שעות ביממה. 3 ביום, 11 בלילה.
שנה - 13.5 שעות ביממה. 2.5 ביום, 11 בלילה.
שנתיים - 13 שעות ביממה. 1.5 ביום, 11.5 בלילה.
3 שנים - 11.5-13 שעות ביממה. 0-45 דקות ביום, 11.5-13 בלילה.
מה תינוקות צריכים כדי לישון טוב בלילה?
נוחות גופנית - אם נסתכל על תינוקות, לעיתים נראה שכל כולם בטן! עגלגלה שמנמנה ומתוקה! עליהם לאכול כל כך הרבה ביחס לגודל שלהם כדי לגדול ולהתפתח, למרות שמערכת העיכול עוד לא בשלה לגמרי, ולכן קל מאד לצאת מאיזון. זה כמו לטפס על הר בלי שום אימון!
הרמוניה ריגשית - ברפואה הסינית מסבירים, כי הנפש של התינוק עוד לא מושרשת עד תום בגוף הפיסי שלהם, וכי האנרגיה שלהם עוד לא לגמרי יציבה. כתוצאה מכך, תינוקות מושפעים בנקל מכל מה שקורה סביבם.
מה עלול לגרום אי אזון ריגשי לתינוקות?
טראומה בתקופת העוברות
"אל תחשפו ילדים צעירים לרעש חזק, וכשאתם אוחזים אותם בזרועותיכם, תהיו יציבים ועדינים. אל תיתנו להם לפחד או להיבהל. יתרה מכך, כשיש רעם בשמיים, כסו את אוזניים." מפי Sun Si Miao, רופא סיני, 581-682 לספירה.
יכול להיות אירוע סביב הלידה, פרידה לא נורמלית מהורה, זר לא-מוכר שנכנס הביתה וכו'... מאד קל לילד להיות מושפע מהסביבה.
ספיגה של רגשות ההורים או בני משפחה
"אם האמא כועסת, ומניקה את התינוק כשהיא במצב זה, התוצאות בתינוק הן נטייה לפחד ותיתכן הפרעה דו-קוטביות (מאניה דיפרסיה)." מפי Sun Si Miao.
התינוק הוא כמו מראה שמשקפת את מצב ההורים, כל רגש שהוא, ולו העדין ביותר, משתקף על התינוק. לעיתים, צריך לטפל בהורה כדי לטפל בילד.
שוק וטראומה
שוק או טראומה בתקופת העוברות גורם אי איזון בתינוק. זה מתבטא בתינוק דביק (לא רוצה להיפרד) וחרד, סימן כחול במצח בין הגבות, לא רגוע, זקוקים להמון תמיכה מההורים, ומערכת העיכול שלהם נוטה לסבול מחולשה ועיכול ירוד. במצב זה חשוב מאד שהמבוגר האחראי העיקרי יכיל את התינוק ושהתינוק ירגיש את זה.
עצות לשינה טובה בתינוקות ואורח חיים בריא:
כל מקרה לגופו וכל תינוק עשוי לקבל המלצות שונות מהמטפל. לכן חשוב להתייעץ עם מטפל מוסמך כדי לאמץ וליישם את העצות המתאימות והמועילות עבור התינוק. ככלל, ההמלצות יהיו:
תזונה מתאימה - האכלה תכופה במנות קטנות יותר, חימום התזונה
תשומת לב למצב הרוח של האמא
אימוץ שגרת יום סדירה ובעיקר שגרה בתזונה
תשומת לב למתן תרופות קרות מדי
שמן עיסוי מרגיע לנדודי שינה אצל תינוקות
ערבבו בבקבוק נקי 30 מ"ל שמן שקדים טהור ו-5 טיפות שמן אתרי לבנדר. עסו את התינוק עם השמן (לא חובה להשתמש בכל הכמות). התינוק נהנה גם מהעיסוי עצמו, וגם מתמצית הלבנדר שנספגת בגוף ועוזרת ללילה שקט וטוב. וכשהתינוק ישן, אז גם ההורים ישנים.
בילדים, הכוונה היא לילדים בגיל בית ספר.
שינה תקינה בילדים
בגיל זה, המקצב של השעון הביולוגי מתייצב. השינה רציפה ולא קטועה, או קטועה רק לעיתים לכל היותר. אין צורך בתנומת צהריים. במידה ויש, זה מעיד על חולשה של אנרגיה או דם.
כמה שעות ילד בגיל בית ספר צריך לישון?
11-12.5 שעות בלילה.
גורמים לבעיות שינה בילדים
ילדים הם יצורים בריאים מטבעם. על כן, הגוף הפיסי פחות משפיע על השינה בגילאים אלו. זו דווקא הנפש, ורגשות הנפש, להם ההשפעה הגדולה ביותר על השינה אצל ילדים.
ציפיות גבוהות
לחץ גבוה, למשל להישגיות והצטיינות בלימודים, ועודף גירויים מגיל קטן. מצפים מהם לגדול מהר מאד, להצטיין בספורט, בפסנתר או במתמטיקה. לאחר בית הספר, ישלחו אותם לעוד חוגים... אך הילד רוצה לגדול ולהתפתח באופן פשוט, וכל העיסוקים הללו הם יותר מאשר די בשבילו.
התוצאה תהינה היחלשות של הגוף, ותיזוז של הנפש. לילד תהא תחושה פנימית תמידית כי הוא צריך לעשות משהו, שמצפים ממנו למשהו, להתעסק במשהו, והוא לא יודע איך כיצד זה מרגיש שהלב רגוע והנפש רגועה.
לגדול תחת עדשת המיקרוסקופ
כל הקונספט הזה של הורות מגוננת מדי, גורם לכך שלילד אין את המרחב הנפשי להיות, לנשום עמוק, ולהתפתח בדרך שהוא רוצה, והכל נשלט על ידי הוריו. זה פוגע ביכולת של הילד לדמיין ולפנטז, שזה חלק קריטי בהתפתחות הילד.
מדיה דיגיטלית ומסכים
עודף שעות מול המסכים זה נושא רחב מאד. זה לא בריא לילד! ויש המון מקרים שבהם זה הגורם לבעיות השינה אצל הילד.
משחקי מחשב - יותר מדי זמן, בעיקר במשחקים תחרותיים, גורם הפרשת אדרנלין מתמדת, אשר יוצר מצב רוח עצבני והתנהגות אגרסיבית, ולא מאפשר להירגע כדי לישון.
רשתות חברתיות - הציפייה לאישור חברתי, לתגובה הבאה, ללייק הבא, כל אלו לא מאפשרים שום שקט נפשי. במקום זאת, יש לעודד את הילדים להיפגש עם אנשים במציאות אך גם להשאיר לעצמם זמן לבד! אחוז הסובלים מחרדה גבוה בכ-50% אצל ילדים המשתמשים ברשתות חברתיות, לעומת מי שלא. תקשורת פנים מול פנים כוללת המון מסרים לא מילוליים המרגיעים את מערכת העצבים. תקשורת אמצעית דרך המסכים חסרה רגיעה זו.
חוסר במחלות ועודף בתרופות
"הסיבה בגינה ילדים עוברים מחלות חום, היא שזה גורם להם לשגשג ולאיברים הפנימיים להתפתח. מסיבה זו, מיד עם ההחלמה ניתן להרגיש בשינוי או בהבדל במצבו כבר באופן מיידי". מפי Sun Si Miao, רופא סיני, 581-682 לספירה.
מה ש-Sun Si Miao מנסה להסביר, היא שמחלת חום זו הזדמנות בשביל הילד להתקדם לשלב הבא בהתפתחות. כשילד מתגבר על מחלה, הוא הופך לאדם יותר בוגר, והנפש שלו מתגשמת אל תוך הגוף. פעמים רבות נוכל לראות, שאחרי מחלה התינוק או הילד פתאום יודעים לעשות משהו חדש, שאינם ידעו לפני - דיבור, הליכה ושאר שלבי ההתפתחות המוטורית והקוגנטיבית. חסר מחלה מונע התפתחות פסיכולוגית מהילד ואת היכולת להיות עם עצמם למשך הלילה בשקט ולישון, מה שדורש התפתחות נפשית מסוימת.
חוסר במגע
אנו מקבלים הרבה מגע כתינוקות, אך לעיתים כשגדלים ומגיעים לגיל בית ספר מאבדים את זה. אולי כי ההורים עובדים עד מאוחר, או בגלל אח/ות קטנים "שגונבים" את תשומת הלב. אז, נוצר מצב שזמן המיטה הוא הזמן היחיד שבו יש להם מגע גופני עם מי שהם אוהבים. מגע מגרה את מערכת העצבים הפאראסימפטית, התורמת לרגיעה ולשינה. המגע קריטי להתפתחות ילדים, ומסייע להתכנס פנימה לשינה.
גורמים נוספים
האם הילד רואה מספיק את הוריו במשך היום?
האם הורה, באופן בלתי מודע, נאבק כדי להיפרד מהילד?
מה הילד עושה בשעות שלפני זמן המיטה? קשה לעבור ממצב של גירוי גבוה למצב של שינה.
עצות לשינה טובה בילדים ואורח חיים בריא
בלי מסכים בשעות שלפני זמן המיטה
לוודא שעושים די פעילות גופנית
תזונה מתאימה - להפחית מזונות מעוררים ומתזזים, כמו קפאין.
לבחון את ביטוי הכעס במשפחה - אפשר לדבר עם הילד כדי לעזור לו לשחרר את הכעס שלו. למצוא דרכים לבטא את תחושת התסכול הטבעית שיש לילדים לפעמים.
לבחון את סדר היום ורשימת המטלות של הילד: האם יש לו זמן להיפגש עם חברים פנים מול פנים? האם יש לו די זמן לבד?
לבחון מקורות לחוסר ביטחון בחיי הילד.
בעיות שינה במתבגרים בגיל ההתבגרות.
אצל המון בני נוער אין שום בעיות שינה עד גיל ההתבגרות, וזו בעיה רצינית. אחת הסיבות שזה כל כך חשוב, היא כי חוסר שעות שינה בגיל ההתבגרות קשור בהדיקות לבעיות התנהגות ומחלות נפש. באופן מדהים, כ-40% מכל הבעיות המנטליות נגרמות עד גיל 14, וסיבה נפוצה לכך היא חוסר שינה. מדי יום המון בני נוער נאבקים כדי לישון, והטיפול בהם שונה מאד מהטיפול בילדים.
חשיבות השינה אצל בני נוער
לא ניתן להפריז בחשיבות. זהו הגיל עם הסיכוי הכי גבוה מבין כל הגילאים, לפתח מחלות נפש. תוספת של 1-2 שעות שינה בלילה, יכול לשנות את התנהגותם ממש.
שינה תקינה בבני נוער
9-12 שעות שינה בלילה.
להירדם 2-3 שעות מאוחר יותר בלילה, לעומת מבוגר או ילד צעיר.
להתעורר 2-3 שעות מאוחר יותר בבוקר, לעומת מבוגר או ילד צעיר.
גורמים עיקריים לבעיות שינה בבני נוער
למידה עד מאוחר בערב - ממריץ את המוח.
עודף שעות במדיה הדיגיטלית - רשתות חברתיות ומשחקי מחשב.
צפייה במסכים הפולטים אור כחול - בעיקר מסכי טאבלט.
משקאות אנרגיה עם צריכת אנרגיה גבוהה
הרגלי שינה לקויים - היעדר ברוטינת זמן שינה.
גורמים משניים לבעיות שינה בבני נוער
פרפקציוניזם - לחץ להיות מושלם
תסכול - חוסר חופשיות או ביטוי עצמי.
חוסר בתנועה/התעמלות - עלול להיגרם בגלל עודף שעות ברשתות חברתיות ומשחקי מחשב.
קושי במערכות יחסים - במשפחה, או עקב אהבה ראשונה, חברות ראשונה, קשר רומנטי.
עודף פעילות מחשבתית.
עצות לשינה טובה בבני נוער ולאורח חיים בריא
למצוא דרך לשחרר רגשות תסכול/זעם - גיל התבגרות זהו גיל מתסכל עבור רבים, כי בגיל הזה גוברת השאיפה לעצמאות, ואם הם לא משיגים אותה, מתוסכלים מכך.
לזוז יותר, לחשוב פחות - חשוב להפסיק לפעמים ללמוד כדי לצאת החוצה ולהזיז את הגוף. לשלב לימודים עם תנועה או פעילות מחוץ לבית.
להשאיר בחיים זמן לשוטטות ותהייה (חלימה בהקיץ). המצב לא ישתפר אם כל הזמן נעבור ממשימות ומטלות מסוימות לבאות סביב השעון.
להימנע מאלכוהול וסמים
לאזן את זמן המשפחה, זמן עם חברים וזמן לבד. זמן לבד זה הדבר שהכי חסר, כי כל הזמן הם ברשתות החברתיות, ולנפש אין הזדמנות לנוח ולהירגע. צריך לעודד אותם להפחית זמן ברשתות החברתיות, לעשות הפסקה מהלימודים, לצאת החוצה, להתחבר לטבע, ולעשות דברים פחות ממריצים.
פחות זמן ברשתות חברתיות.
סך כל הדיקור בתינוקות אורך כ-1-2 דקות ויכלול 1-2 נקודות סך הכל. ילדים מצריכים טיפול ב"מנות" קצת גדולות יותר לעומת תינוקות, אך עדיין פחות ממבוגר. הטיפול יכלול 3-4 נקודות לכל היותר, לרוב זה מספיק. הטיפול נעשה תוך שיתוף הילד בתהליך הטיפולי, באווירה כיפית ומצחיקה :) גם בבני-נוער חשוב שהטיפול יהיה מהנה וכיף, כי חלקם ספקנים נורא לגבי הדיקור הסיני. גם הם זקוקים ל"מינון" נמוך יותר של טיפול לעומת מבוגרים.
חשוב מיד לראות מול העיניים את הפוטנציאל של הנער/ה, ולא רק את בעיותיהם.
בפוסט הבא הרחבתי על היבטים בחינוך וטיפול בילדים ברוח הרפואה הסינית המסורתית:
Sleep Education for School - אתר מקצועי מאד שמלמד על שינה תקינה בתלמידי בית ספר, מאת האקדמיה האמריקאית לרפואת שינה.