הטיפול הטבעי בעייפות, חוסר ריכוז וזיכרון ירוד בעזרת חליטת צמחי מרפא מערביים
עודכן: 10 באפר׳ 2020
חליטת "אנרגיה עם שחר" משלבת צמחים הפועלים לחיזוק מערכת העצבים ולשיפור תהליכים קוגנטייבים ולהמרצה עצבית עדינה. מיועדת לשימוש ארוך טווח, כחלק מהטיפול ברמות אנרגיה נמוכות וישנוניות, הפרעות קשב, חוסר ריכוז, זיכרון ירוד, בלבול, מוסחות ופיזור הדעת.
מנגנון הפעולה של החליטה:
המרצה עצבית עדינה, הגברת רמת האנרגיה הכללית ורמת העירנות
סיוע במיקוד המחשבה ובהגברת יכולות הריכוז והזיכרון
תמיכה כללית בפעילות מערכת העצבים
תומכת ומחזקת את בלוטת יתרת הכליה (האדרנל) ומשפרת התגובה לסטרס
התוויות טיפוליות:
חולשה, עייפות ותשישות, הן ברמה הגופנית והן ברמה המנטלית
בעיות קשב וריכוז עם נטייה לחולמנות, פיזור והיסח הדעת
קשיים במיקוד המחשבה, יכולת הריכוז והזיכרון
פעילות הצמחים בחליטה:

שוש קירח (ליקוריץ)
שורש השוש הקירח המתוק הינו אחד מצמחי המרפא החשובים ביותר ברפואות הצמחים המסורתיות והמודרניות במזרח ובמערב. הוא ידדוע כבעל השפעה מחזקת (adaptogem) ומשקמת (restorative), הפועל לחיזוק בלוטת האדרנל במצבי עקה נפשית ופיזית, שעשויים לגרום לחולשה ולתשישות כרונית. מנגנון ההשפעה מושג על ידי פעילות הרכיבים גליצריזין וחומצה גליצרידית, להם השפעה על המטבוליזם של הורמונים סטראואידליים (קורטיזול, קורטיזון, אלדוסטרון) ועל פרוסטגלנדינים. השוש הקירח מותווה למרות תמיכה בבלוטת יתרת הכליה (אדרנל) במצבי דחק מתמשכים, לחיזוק כללי, ולוויסות תגובת הסטרס של הגוף וביטוייה הגופניים. מבחינה קלינית, תועדה השפעתו המחזקת והתומכת של השורש בטיפול בתסמונת התשישות הכרונית (CFS). השוש הקירח נחשב גם לנוגד דלקת חזק ע"י העצמת הפעילות האנטי-דלקתית של קורטיזול, המיוצר בבלוטת האדרנל, וע"י עיכוב האנזימים הפרו-דלקתיים ליפוגנאז וציקלוגנאז. מחקרים הדגימו פעילות נוגדת דלקת זהה לזו של התרופה דקסמתזון בריכוז 1%. במחקר משנת 2012, מצאו כי שורש השוש הביא לירידה ברמת אנזימי הכבדד (ALT, AST) בדמם של אנשים הסובלים ממחלת כבד שומני שאינו אלכוהולי. בנוסף, השוש הקירח מהווה צמח התורם להגברת העמידות החיסונית של הגוף. מחקרים מהשנים האחרונות אף הדגימו פעילות נוגדת דיכאון המיוחסת לפלבנואיד Liquiritin במודלים של דיכאון תלוי סטרס כרוני. ברפואה הסינית הוא נחשב כצמח בעל השפעה רחבת טווח על 12 המרידיאנים בגוף.

גינקו דו-אונתי (גינקו בילובה)
מאות מחקרים מדעיים בחנו א פעילותו הרפואית של הגינקו בילובה. ממחקרים רבים עולה כי לצמח השפעה על כלי הדם ההיקפיים (פריפריים), בעיקר במוח - והוא נחשב לממריץ זרימת דם במוח. הגינקו מותווה לטיפול בהפרעות ובתסמינים הנובעים מזרימת דם לקויה אל המוח, לרבות הפרעות קשב וריכוז, כאשר השפעתו מושגת בין היתר ע"י השפעה על מסלול יצירת חנקן חד-חמצני, והגברת הפרשת prostacyclin (חומר המביא להרפיה והרחבה של כלי הדם), השפעה מדללת דם ופעילות נוגדת חמצון עוצמתית. הוא מותווה בעיקר לטיפול במצבים הנובעים מתפקוד מוחי לקוי, כגון קשיי זיכרון וריכוז, מוסחות הדעת, בלבול, חוסר אנרגיה ועייפות, חרדות, מצב רוח ירוד ועוד. מחקר קליני אשר בחן את השפעת הצמח על מטופלים פסיכיאטרים שסבלו מהפרעות קשב וריכוז, הראה שיפור משמעותי בתוצאות המבחנים הממקובלים במדדים דוגמת היפראקטיביות וחוסר קשב. מחקר נוסף הדגים שיפור גם ביכולות הקוגנטיביות של צעירים בריאים. החוקרים ציינו כי לגינקו השפעה אקטית על מהירות התגובה ותשומת הלב לפרטים הנראית זמן קצר לאחר נטילה. מחקרים הדיגמו השפעה על תפקודי מרכז ההכרה במוח, אשר הביאה לשיפור משמעותי של הזיכרון לטווח קצר, ולהגנה על תאי עצב מפני פגיעה או החמרת פגיעה. מתוך סקירה שיטתית להערכת פעילותו נוגדת החרדה של הצמח, שני מחקרים קליניים הדגימו כי הגינקו יעיל בהפחתה של חרדות לעומת פלסבו. בנוסף, השפעתו של הגינקו על זרימת הדם והיותו נוגד חמצון ואנטגוניסט לפקטור קרישה, מתווים אותו כחלק מטיפול באלרגיות ואסתמה, בסחרחורות, בעייפות, בכאבי ראש, בצפצופים באוזניים (טינטון) ובשיטיון (דמנציה).

פשתה שרועה (בקופה)
הבקופה הינו צמח מחזק למערכת העצבים (נוירו-טוניק), התורם לשיפור בתהליכי חשיבה ובתפקודים מנטליים. הוא מותווה לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, בייחוד כאשר מעורבים אלמנטים של תחושת פיזור והיסח הדעת, חוסר מיקוד, עירפול מחשבתי ואף דיכאון. שני מחקרים קליניים אקראיים וכפולי סמיות חקרו את השפעת הבקופה על אנשים בריאים בגילי 18-60. הצמח הביא לשיפור המיקוד, תהליכי החשיבה ואיכות הזיכרון במבחנים שונים. מטא אנליזה עדכנית כללה את תוצאותיהם של 9 מחקרים שבחנו מעל 400 משתתפים בגילאים שונים. ממסקנות הסקירה עולה כי שימוש בבקופה תורם לשיפור תפקודים קוגנטיביים בדגש על הגברת יכולת הריכוז. מחקרים נוספים אשר בדקו גורמים כגון: קשב וריכוז, יכולת התעלמות מפרטים לא רלוונטים, זיכרון ולמידה ואף רמות חרדה ודיכאון, הראו יעילות משמעותית לעומת פלסבו, ונצפתה ירידה משמעותית ברמות החרדה וחוסר השקט בקבוצת הבקופה. סקירת מחקרים שיטתית אשר בחנה צמחי מרפא לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, מצאה כי לבקופה פוטנציאל טיפולי בזכות השפעתו המשלבת פעילות nootropic (העצמת יכולות קוגנטיביות) ומרגיעה. הספונינים בצמח הראו הגברה של פעילות מוחית גם לאחר מתן Scopolamine (תרופה הגורמת לליקויים בתפקודים הקוגנטיביים). החוקרים ציינו כי ההשפעה הושגה ככל הנראה ע"י השפעתו הכולינרגית של הצמח (עלייה בהיקשרות אצטיל-כולין לקולטנים מוסקריניים, עליה ברמות כולין-אצטיל טרנספראז ועיכוב אצטיל כולין אסטראז) וכן ע"י עיכוב תהליכי חמצון ברקמות המוח - בפרט במבנים הקשורים בתפקודי זיכרון דוגמת ההיפוקמפוס והקליפת המוח הקידמית. בהקשר של הפרעות קשב וריכוז, הדגים הבקופה יכולת הגברת מהירות עיבוד מידע. ערכו המוסף של הבקופה מתבטא ביכולתו לשפר תהליכי עיכול וספיגה, והוא מתאים לשימוש במצבים בהם חסרים תזונתיים על רקע עיכול לקוי מתבטאים בהפרעות קשב וריכוז.

רוזמרין רפואי
ברפואת הצמחים המודרנית נחשב הרוזמרין לצמח פופולרי, בין היתר לחיזוק כללי ולשיפור פעילות קוגנטיבית, לרבות ריכוז ומיקוד, למידה וחידוד המחשבה. הצמח פועל להגברה של זרימת הדם ההיקפית בגוף בכלל, ושל זרימת הדם אל המוח בפרט, וכפועל יוצא משפר את היכולות המנטליות של האדם. הרוזמרין מותווה לחיזוק מערכת העצבים ולטיפול בבעיות קשב וריכוז, בשיטיון, באלצהיימר, בתשישות וחולשה, ועוד. מחקרים קליניים אשר בחנו את ההשפעה של השמנים הנדיפים בצמח על תפקודים מנטליים במתנדבים בריאים, הדגימו ירידה בתחושת המתח והחרדה ושיפור העירנות, מצב הרוח הכללי ותפקודים קוגנטיביים שונים (רמת הזיכרון וזמן מהירות התגובה). מחקרים נוספים האו עלייה בתפקודי המוח בבדיקות EEG בחולים בטופלו בשמן רוזמרין, וכן אותם חולים השיגו תוצאות טובות ומהירות יותר במבחני מתמטיקה, הרוזמרין נמצא גם במרומם מצב רוח במצבי דיכאון קל, אשר עשוי להתלוות לתמונה הקלינית של ADD (הפרעת קשב וריכוז). בנוסך, הרוזמרין ממריץ תהליכים פיסיולוגיים שונים בכבד, לרבות הגברת הפרשת מלחי מרה, פינוי והגנה מפני טוקסינים ונטרול רדיקלים חופשיים. ברפואה המסורתית, נודע הרוזמרין כ"צמח הזיכרון", המשפר יכולות ריכוז ולמידה.

מרווה משולשת
המרווה המשולשת היא אחד מצמחי המרפא והתבלין המקומיים המוכרים והשימושיים ביותר מזה אלפי שנים היא משמשת לטיפול במצבים המצריכים פעילות משקמת, ממריצה ומחזקת, בפרט במצבי חולשה והיסח הדעת. מספר מחקרים קליניים הדגימו יעילות כחלק מהטיפול בהפרעות בקשב וריכוז, במיוחד כאשר מעורב אלמנט של מתח גופני ונפשי. באחד המחקרים, המרווה הביאה לשיפור בקוגניציה, במצב הרוח, ברמת ערנות וביכולת הזיכרון. במחקר נוסף אשר בחן את השפעת המרווה על מצב הרוח, חרדה ותפקוד קוגנטיבי, דווח על ירידה בתחושת הדאגה והחרדה הכללית ועלייה בתחושת הרוגע ושביעות הרצון הכללית לעומת פלסבו, ללא תופעות לוואי. תוצאותיו של מחקר קליני שבחן את השפעת המרווה על חולי אלצהיימר, הראו שיפור בתפקוד המנטלי בקבוצת הטיפול בהשוואה לקבוצת הפלסבו. מחקרים קליניים נוספים הדגימו שיפור בתפקודים מנטליים, הפחתה בתחושת החרדה ושיפור במצב הרוח, וזאת לפי המבחנים המקובלים. מהיבט פרמקולוגי, נמצא כי הצמח מגביר פעילות כולינרגית ע"י עיכוב האנזימים בוטיריל-כולין אסטראז ואצטיל-כולין אסטראז, ומגביר פעילות מוחית גם לאחר מתן Scopolamine (תרופה הגורמת לליקויים בתפקודים הקוגנטיביים). בתקופת הפריחה הקצרה של המרווה המשולשת, מלוא האנרגיה והחיוניות שבצמח עוברים אל הפרחים, והם ידועים ביכולתם להעניק מעין תחושת הגנה ודחיפה עדינה לקראת תהליכים של התחדשות ושינוי.

לבנדר
הלבנדר הינו מחזק-עצבים (nerve-tonic) ההמשמש לטיפול במצבים רבים אשר מקורם בחולשת מערכת העצבים, כגון אי שקט, חרדות, כאבי ראש על רקע מתח, נדודי שינה, נאורלגיה, ולטיפול בדיכאון קל עד בינוני. מחקרים עדכניים אף הדגימו פעילות נוגדת חמצון ויכולת הגנה על תאי מערכת העצבים. עד כה זוהו מעל 100 פיטוכימיקלים (רכיביים צמחיים) פעילים בצמח, האחראיים על פעילותו כנוגד עווית, כמפחית חרדות וכבעל השפעה מרוממת מצב רוח. במחקר קליני נבחנו קבוצת גברים ונשים בגילאי 18-30, שנחשפו לניחוח לבנדר, רוזמרין או פלסבו, ולאחר מכן לגורם מעורר חרדה. משתתפי קבוצת הלבנדר דיווחו על שיפור במצב רוחם, בתחושת החיוניות וביכולת הגופנית-נפשית בעת ביצוע משימות שונות. ממסקנות מחקר דומה עולה, כי לשמנים הנדיפים בלבנדר יש יכולת השפעה על התפקודים הקוגנטיביים והמנטליים באנשים בריאים. במחקר נוסף הדוגמה יכולת הצמח לאזן פעילות עצבית. גם השילוב של לבנדר יחד עם התרופה Imipramine לטיפול בדיכאון קל עד בינוני, נמצא יעיל יותר מאשר הטיפול התרופתי לבדו, ולאחרונה אף הודגמה יעילות המשתווה לתרופה Lorazepam בטיפול בהפרעת חרדה כללית. מאמר סקירה אשר בחן 7 מחקרים קליניים שבדקו את יעילות הלבנדר בטיפול במצבי מתח וחרדה, מצא יעילות ע"פ המדדים המקובלים ובדיקות הכוללות רמות קורטיזול (הורמון הסטרס) וקצב הלב.
שילובים מומלצים:
לתשישות עצבים על-רקע דאגה מרובה, מחשבות בלתי פוסקות והרהורים - שלבו עם חליטת "רוגע בין ערביים".
לעייפות ביום עם קשיי הירדמות בלילה - שלבו עם חליטת "שינה ערבה".
לתשישות כרונית, רמות אנרגיה נמוכות ותפקודים קוגנטייבים ירודים - שלבו עם ערכת "אנרגיה עם שחר".
להזמנה ליחצו כעת:
יש לכם שאלה על החליטה?
כתבו לי בתגובות למטה >>