תזונה סינית לקיץ
לא על האבטיח לבדו
"חודשי הקיץ שופעים בשמש. האנרגיה השמיימית (יאנג) יורדת, והאנרגיה הארצית (יין) עולה. כש-2 אנרגית אלו מתמזגות, נוצר חיבור בין שמיים לארץ. כתוצאה מכך הצמחים מבשילים, ובעלי-חיים, פרחים ופירות - מופיעים בשפע"
מתוך ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב, פרק 2.

לאחר שאכלנו תזונה סינית לאביב, העונה בה הכל נובט וגודל, קיץ זו העונה בה הכל מגיע לכדי הבשלה ופוריות, והיא משוייכת לאלמנט האש. בעולם הצומח זה מתבטא בכך שהעצים מניבים פירות בשלים; בעולם החי זה מתבטא בכך שזו עונת הפיריון וההזדווגות של בע"ח רבים; בלוח בלוח השנה העברי, חוגגים את ט"ו באב, חג האהבה, שבו נהגו בחורים ובחורות בימים עברו לצאת אל הכרמים כדי להכיר ולהתחתן.
להלן הצעות בתחומי אורחות חיי ותזונה, המשקפות את עקרונות אלו אורחות חיים בכתבים הסינים העתיקים נכתב:"האדם יכול לפרוש לשינה מאוחר, אך עם זאת להתעורר מוקדם, יש להימנע מכעס, ולהישאר פעיל גופנית, כדי שהעור ימשיך לנשום ולמנוע מהאנרגיה להיתקע. מבחינה ריגשית, צריך לשמוח ולהיות קליל, ומנגד לא לשמור טינה, כדי שהאנרגיה תזרום בחופשית בין הפנים לבין החוץ. באופן זה, ניתן למנוע ממחלות להופיע בסתיו" אם כן, כדי להיות בהרמוניה עם אווירת הקיץ, צריך:
לישון מאוחר יחסית
להתעורר מוקדם בבוקר
להיחשף לשמש
להימנע מכעס
להיות פעיל גופנית (ספורט)

מזונות וצורות הכנה
יש לצרוך פירות וירקות בהמון צבעים בהירים.
צרו ארוחות יפייפיות - צרו תצוגה מרהיבה של עם צבעי המזון, ותעצבו סידור פרחים בשולחן.
בשלו מעט זמן והשתמשו במעט תבלינים בעלי טעם חריף וחם.
כשמטגנים קלות, מוטב להקפיץ, משמע להשתמש בחום גבוה למשך זמן קצר מאד, גם באידוי ובבישול.
יש להשתמש במעט מלח, וביותר מים.
הקיץ מציע שפע של ירקות ופירות, והתזונה צריכה לשקף זאת. כשהגוף מזיע, מינרלים ושמנים מיוזעים החוצה מהגוף, ואיבודם עלול לגרום חולשה במידה ואינם מתקבלים חזרה מתזונה עשירה. כדי להרגיש יותר בנוח, ניתן לשתות משקאות חמים ולקחת מקלחת חמה, כדי לייצר הזעה פתאומית ולקרר את הגוף.

החום של הקיץ מייבש את נוזלי הגוף, על כן, בימים החמים ביותר, יש ליצור סביבה קרירה ולהגיש מזונות טריים, קרירים ומלחלחים, אשר מזינים את הגוף בנוזלים, כמו:
סלטים
נבטים - בעיקר של שעועית מש, סויה ואלפלפא
פירות ומיצי פירות - תפוח, מלון, לימון, ליים, אבטיח, קיווי, תפוז, אגס, אננס
ירקות - מלפפון, עגבניה, תרד, עולש (אנדיב)
טופו, יוגורט
תה עלים ופרחים - מנטה, קמומיל, חרצית, תה ירוק
מרק או תה של שעועית מש נחשב כתרופה של ממש.
תבלינים חריפים חמים - פלפל אדום חריף, פלפל ירוק חריף, פלפל שחור, ג'ינג'ר טרי (לא מיובש), חזרת. כל אלו נחשבים מתאימים אף הם במזג האוויר החם מאד. תחילה הם מעלים את החום, אך לבסוף הם מפזרים את החום החוצה אל פני השטח. כשהחום בפני השטח הגוף, משתווה לאקלים החיצוני, האדם פחות מועד להיפגע ממנו. עם זאת, אם נאכל יותר מדי מזונות חריפים, אנו עלולים לסבול מחולשה ואיבוד יאנג, והיכולת להישאר חיוניים וחמים בעונות הקרות תיפגע.
מזונות להימנעות
הרגל בריא בימים חמים ובהירים, הוא לאכול מעט ולהעדיף מזונות קלילים. מזונות כבדים בימים חמים גורמים עצלות ואיטיות, למשל:
בשר
ביצים
אגוזים, זרעים וגרעינים ברמה מוגזמת
חום הקיץ, בשילוב עם יותר מדי מזונות קרים, מחליש את מערכת העיכול. קור מכווץ מטבעו, והקור מכווץ את נקבוביות העור, ואוצר את הזיעה וחום הגוף בפנים, ובנוסף מפריע לעיכול. משקאות קפואים וגלידה, מכווצים למעשה את הקיבה ומאטים את העיכול, לכן, מוטב להימנע מהם. על-כן, מוטב להמעיט בצריכתם. המלצה זו רלוונטית בעיקר לילדים, שמועדים במיוחד לסבול ממשקאות קפואים.לסיום, מוטב להימנע ממזונות מייבשים מדי, כמו קפה (!)
רוצים אבחון סיני לנדודי שינה?
מלאו את השאלון המקוון ברפואה סינית כעת
יש לכם שאלה על תזונה?
כיתבו למטה >>