תזונה סינית לאביב
האביב בטבע
אביב זו התחלה חדשה. זו עונת הגדילה והתנועה. אנרגיית הגוף זורמת בחופשיות ורוצה להתפשט. לפי הלשון העברית, משמעות המילה "אביב" היא "אב-יב' חודשים" משמע האבא של 12 החודשים. תחילת השנה. לא פלא אפוא, שחודש ניסן חל באביב, זהו החודש הראשון בלוח השנה העברי. זהו הזמן בשנה "להשכים קום עם החמה" ולצאת להליכה ספורטיבית, שזוהי פעילות יאנגית (YANG), המשקפת את הטבע האקטיבי של האביב. לא ניתן שלא לשים לב לצמחייה הנובטת סביב, לאחר תנומת החורף. מראה הצבע הירוק של נבטים צעירים מזין את הנשימה דרך העיניים, כך שהתיאבון למזונות יורד והגוף מנקה עצמו באופן טבעי, לא רק משאריות מזון, אלא גם מחשקים מוגזמים ומתחושות של חוסר סיפוק, חוסר סבלנות ומכעס. רואים את הדברים בדרך אחרת.

מה מומלץ?
צמחים צעירים, ירוקים טריים, נבטים, וחיטה טרום נבוטה ועשבי דגנים
האביב ואיברי הגוף
האביב מזוהה עם הכבד וכיס המרה. המזון בעונה זו צריך לחזק אנרגיה, לאפשר לה לזרום בחופשיות, ולתמוך בתפקודים של הכבד ומערכת העיכול. לכן, באביב אוכלים פחות באופן טבעי, כדי לנקות את הגוף מהשומן ומהמזונות הכבדים של החורף. על התזונה להיות קלה ולהכיל מזונות המדגישים את האיכות היאנגית (YANG) של האביב, שעולה ומתפשטת.
סוגי מזונות לאביב
מזונות בעלי טעם חריף ומתוק הם בעלי איכות עולה ומתפשטת, ומומלצים כאמצעי ליצור סביבה אביבית בתוך הגוף. לשם כך, ניתן להשתמש במעט ממתיקים מרוכזים עם צמחי מרפא חריפים, כמו:
תה מנטה ודבש
כמו כן, מומלצים צמחים חריפים ומבושלים:
ריחן (בזיליקום)
שומר
מיורם
רוזמרין
קימל
שבת ריחני
עלי דפנה
לרוב הפחמימות המורכבות יש טעם מתוק, שמתגבר עם הנביטה:
דגנים (אורז עגול מלא)
קטניות (שעועית מש)
זרעים
ירקות פחממתיים מספקים טעם מתוק ומרענן:
סלק
גזר
דלעת
בטטה
טעם חריף מתון נמצא בשימוש ברפואה המסורתית, למשל:
מנה יומית של בצל ושום למשך שבוע ימים, משמשת כחומר הקוטל תולעים ולסילוק פרזיטים מהגוף.
טעם מלוח כמו רוטב סויה, מיסו ובשר משומר מכבידים את האנרגיה, לכן מוטב להימנע מהם באביב, פן יתקעו את זרימת האנרגיה החלקה של הכבד.
להישאר צעיר בעזרת מזון מחדש
האביב הוא העונה ה-1 של השנה, ומייצג צעירות. מזונות נאים וטריים נחשבים כמביאים אנרגיה צעירה והתחדשות. מומלץ להרבות באכילת מזון טרי ומונבט. ברפואה הסינית, מזונות אלה מכונים "כמו-רוח", מכיוון שהם מעודדים זריזות, תנועה מהירה, וגם מנקים ומקררים. צריכת מזון נא צריכה להיות מוגברת אם:
יש סימני חום בגוף
במז"א חם
ובמהלך תקופות של מאמץ גופני מוגבר
רוב האנשים עושים בשכל כשהם אוכלים לפחות מעט מזון טרי (סלט) במשך השנה, עם כמות קצת יותר גבוהה באביב. אך יש לקחת המלצה זו בפרופורציה, כיוון שצריכה מוגזמת של מזון לא מבושל עלול להחליש את מערכת העיכול ולגרור תגובת ניקוי מוגזמת, ואין להשתמש בו בכלל אם יש דלקת במעיים. יש להשתמש בזהירות במזונות נאים באנשים עם סימני חולשה וחוסר.
בישול באביב
רוב המזון שאנו אוכלים צריך להיות מבושל, כדי לשמור על האיזון של העיכול והאקלים החיצוני. מומלץ לבשל לזמן קצר אך בטמפרטורה גבוהה יותר. בצורה זו, המזון אינו מבושל עד הסוף, בעיקר בחלק הפנימי. אם משתמשים בשמן בבישול, מתאים טיגון קל בטמפרטורה גבוהה. כשמבשלים עם מים, מעט אידוי או בישול מינימלי.
הכבד במצבי בריאות וחולי
הכבד הוא האיבר שהכי סובל מתקיעות בחברת השפע המערבית. יותר מדי שומן, כימיקלים, רעלים, ומזון מלאכותי, כולם מפריעים למאות התהליכים הביו-כימיים שבכבד. הפיסיולוגיה הסינית המסורתית מלמדת אותנו כי כאשר הכבד בריא יש זרימה חלקה של אנרגיה, בגוף ובנפש, וכשהכבד הרמוני, האדם חופשי מסטרס, או מתח. אנשים עם כבד בריא הם רגועים, הם בעלי יכולת שיפוט בריאה ויכולים בטבעיות להיות מנהיגים ומקבלי החלטות. לעומת זאת, כשהכבד תקוע, או חם מדי, זרימת האנרגיה בגוף כולו נתקעת, ונגרמת שרשרת בעיות גופניות, ריגשיות ונפשיות:
במישור הגופני, קיימים סימנים רבים, שטחיים ועמוקים: כאבי ראש בצידי הראש, ברקות, מאחורי העיניים, מעל הגבות, חד-צדדיים לעיתים; אודם- או יובש- בעיניים, "זבובים שחורים" בשדה הראייה, סחרחורת, צפצופים באוזניים, תפיסות- ונוקשות- בחגורת הכתפיים, טעם מר בפה, כאב מתחת לצידי הצלעות, כאב ו/או גרד בשק האשכים, מחזור לא סדיר, בעיות מחזור שונות ועוד...
במישור הריגשי, קיים קושי שקשור לכעס: חוסר סבלנות, תסכול, תרעומת, אלימות, אגרסיביות, רשעות, פתיל קצר, יהירות, עקשנות ואישיות עם התפרצויות אימפולסיביות. כשרגשות אלו מודחקים בלי הזדמנות להיתמר, הם גורמים תקיעות ודיכאון. מצב רוח מתנדנד כמו גם עודף רגשות באופן כללי, קשורים גם הם לכבד.
במישור הנפשי, האדם יהא חסר תחושת כיוון בחיים, חסר חזון (Vision), חסר יכולת לתכנן לעתיד, לראות קדימה, כמו גם חוסר יכולת להוציא אל הפועל, אישיות פחדנית ונמנעת, נבהל בקלות, לא אמיץ.
מזונות מומלצים באביב
מזונות המניעים ומעלים אנרגיה - שומר, אורז עגול, כוסמת, שעועית מש
מזונות חריפים - שום, פפריקה ג'ינג'ר
מזונות חמוצים - תפוח ירוק
מזונות של אלמנט העץ - צבע ירוק, קרירים: תה ירוק, תרד, סלרי, נבטים ומעט מזון נא.
מזונות להימנעות
מזונות חמים ושומניים, התוקעים את אנרגיית הכבד
יותר מדי טעם חמוץ
המזונות המומלצים ביותר
שעועית מש מונבטת ואורז עגול מלא

ניקוי כבד עם שעועית מש
המש הפכה למרכיב מסורתי במטבח הסיני. אחד השימושים הרפואיים החשובים ביותר שלה הוא לניקוי מערכת הדם והלב, וניקוי רעלים מהגוף.המש היא קרירה בטבעה, בעלת טעם מתוק, מנקה רעלים מהגוף, מועילה לכבד ולכיס המרה, מייצרת נוזלים (YIN), מנקה לחות-חמה מהגוף, משתנת, מפחיתה נפיחות.נבטי מש יעילים אף יותר, ומטפלים באלכוהליזם.
שימושים רפואיים
להרעלת מזון - לשתות נוזלים ממרק שעועית מש
דיזנטריה - לבשל עם שום
הרעלת עופרת וחומרי הדברה
מרק שעועית מש יטפל בהתפרצות אדמומיות- ודלקת- בעור, צמא, אי-שקט, חוסר סבלנות, קושי- וצריבה- במתן שתן.
בצקת - בעיקר ברגליים.
שלשול
חזרת
כוויות
דלקת בלחמית העין
יעיל גם ל: הורדת לחץ דם, חמצת, כיבים במערכת העיכול עם תחשת שריפה.